Drupal 6 alapismeretek

Nagy Gusztáv: Drupal 6 alapismeretek - borító

Nagy Gusztáv: Drupal 6 alapismeretek

Kiadó: Ad Librum Kft.
Borító terv: atis [kukac] epk.hu (Várhegyi Attila)
ISBN 978-615-5014-43-7
Budapest, 2010

A könyv megrendelhető a kiadótól, vagy letölthető elektronikus formában.

Bevezetés

Ezzel a könyvvel arra vállalkozok, hogy a Drupal tartalomkezelő rendszerrel ismerkedő olvasó kezébe a kezdő lépések megtételét segítő anyagot adjak. Elsődleges célközönsége a Kecskeméti Főiskola GAMF Karán tanuló hallgatók, de minden más érdeklődő haszonnal forgathatja e könyvet.

Mint ahogy egy évtizede a szövegszerkesztési ismereteket tekintettük mindenki számára hasznos tudásnak, úgy egyre inkább elmondható ez a webes tartalomkészítésről is.

Célom az alapismeretek bemutatása, de nem csak webfejlesztők, hanem bárki számára, aki egy honlap készítését, üzemeltetését feladatának érzi, vagy másoktól megkapja.

Nagy Gusztáv

Ajánló

Az internetre ma már hétköznapi infrastruktúraként tekintünk. Természetesnek tartjuk, hogy szótárakban, receptgyűjteményekben keressünk, online vásároljunk, vagy fórumokon beszéljük meg a minket érdeklő aktuális kérdéseket. Az aktív internetezők nem csupán befogadják az információt, hanem sokszínű és hasznos tartalmakat publikálnak. Úgy érzem, elsősorban számukra hiánypótló és rendkívül hasznos ez a könyv, amely bevezet a Drupal rendszer világába, és bepillantást enged a korszerű honlapok kialakításának folyamatába. A szerző sok éves fejlesztői és oktatói tapasztalatának köszönhetően a könyv lényegre törően mutatja be a Drupal rendszer lehetőségeit és rugalmasságát. A fejezetek logikus felépítése, könnyed stílusa, valamint az esettanulmányok alapján bátran ajánlom e művet tankönyvként és kézikönyvként is, tapasztalattól függően. Bízom benne, hogy Ön is hasznosnak találja majd és hamarosan elindítja saját Drupal alapú blogját, üzleti oldalát.

Dr. Baranyai László

Ajánló

Egy igazán hiánypótló és nagyszerű művet tart kezében az olvasó, hisz magyar nyelvű Drupal könyv ezidáig még nem jelent meg nyomtatásban, és olyan könyvet sem tarthatott a kezében az Olvasó amely komolyabban foglalkozik a webes alkalmazások tervezésének metodikájával.

Gusztávot a Harmadik PHP Konferencián ismertem meg, ahol az általa megvizsgált weboldal tervezési metodikák közül mutatott be egyet részletesen. Igencsak meglepett mennyire széles látókörrel rendelkezik az adott területen és a hatalmas tudásanyag lényegi részét milyen könnyedén és közérthetően adja elő magával ragadó stílusában.

Megvallom őszintén, amikor először hallottam arról, hogy Webes tartalomkezelő rendszerek címmel könyvet akar írni, nem hittem el, hogy valaha is sikerülhet ez neki. Egyrészt a vázolt tartalomjegyzék hatalmas témakört ölelt fel. Másrészt ezen a területen olyan gyorsan változnak a dolgok, úgy gondoltam igen nehéz lesz egy időtálló művet alkotni.

Legnagyobb meglepetésemre a könyv – Drupal 6 alapismeretek címmel – elkészült. Örömmel tapasztaltam, hogy a könyv az írójára jellemző szakmai precizitással és közérthető fogalmazással készült el. Nem telt el hét, hogy ne ajánlottam volna két-három embernek ezt a nagyszerű alkotást.

Amikor egy beszélgetés alkalmával megemlítettem neki, hogy jó lenne nyomtatásban is megjelentetni a könyvet, kiderült nyitott kapukat döngetek és már csak egy kis segítség hiányzik az álom megvalósulásához. Szerencsére a Neumann János Számítógéptudományi Társaság és annak Webalkalmazás Fejlesztés Szakosztálya örömmel támogatta a kiadványt.

Fogadják hát szeretettel ezt a művet. Köszönjük Gusztáv!

Palócz István