Szakdolgozati útmutató

Ezt az útmutatót azon hallgatóimnak készítettem, akik nálam szakdolgoznak, vagy szeretnének szakdolgozatot készíteni. Bár az elvek valószínűleg más hallgatók számára is érdekesek lehetnek.

A szakdolgozat-készítés célja, hogy a hallgató a témavezető tanár, a szakdolgozat-bíráló és az államvizsga-bizottság tagjai számára is bebizonyítsa: a szakmájának egy kiválasztott területén tud önálló, mérnöki munkát végezni, és szükség esetén az ehhez szükséges friss elméleti és gyakorlati tudást is megszerezni. Ha ez a szakdolgozat alapján nem látszik, akkor természetesen a szakdolgozat nem lesz elfogadható.

A szakdolgozat írása közben célszerű szem előtt tartani, hogy milyen olvasóközösségnek írjuk. Lényegében a szakdolgozatot a bírálónak írjuk, de a gyakorlatban javasolható, hogy keressünk egy olyan ismerőst, aki a téma alapjaiban (informatika, fejlesztés) valamennyire jártas, de a konkrét témával még nem (sokat) foglalkozott. Próbáljuk úgy írni a szakdolgozatot, hogy ez az ismerős megértse, de azért unalmasnak se találja a szakdolgozatot olvasás közben.