A szakdolgozat értékeléséről

Mielőtt elkezd valaki a szakdolgozat készítésébe, érdemes tisztában lenni a következőkkel.

Az alkalmazás elkészítése csak a munka egyik fele, a színvonalas dolgozat pedig a másik fele. Sőt – a bírálat szempontjából – ez még fontosabb is.

A szakdolgozatok értékelése úgy történik, hogy a bíráló megnézi a kész munkát működés közben, belenéz a forráskódokba, esetleg feltelepíti az a saját gépére. Éppen ezért a melléklet CD-re minden szükséges dolgot fel kell tenni a telepítéshez, beleértve a szabadon elérhető telepítőkészleteket is, pl. ha PHP-ben valami kiegészítő modult, keretrendszer stb. használnak.

Nem kell viszont feltenni (az előbbi példánál maradva) a PHP telepítőkészletet, mint ahogy operációs rendszert vagy hardvert sem mellékelünk.

Webes alkalmazás esetén élőben is el kell tudni érni az oldalt. Ha egy élő honlapról van szó, akkor a bíráló számára egy korlátozott, de a látogatóknál több joggal rendelkező felhasználót szokás nyújtani. Ha pl. csak a bírálat idejére teszik fel az oldalt egy ingyenes szolgáltatásra, akkor adminisztrátorként is érdemes hozzáférést nyújtani.

Ilyen esetben a honlapra jól látható módon érdemes feltüntetni, hogy nem élő honlapról van szó.

Asztali alkalmazás esetén a dolgozat részeként felhasználói kézikönyvet kell készíteni (webalkalmazásokhoz nem feltétlenül kell, esetleg az adminisztrációs felülethez), kitérve a telepítés összes részletére, amiből akár egy laikus (web esetén pl. egy kezdő rendszergazda), nem programozó is fel tudja telepíteni, be tudja konfigurálni, üzembe tudja helyezni az alkalmazást.

A bíráló a szöveges részt biztos, hogy alaposan áttanulmányozza, sőt abba az államvizsga bizottság is bele fog nézni. Az egész szöveges részből a legfontosabb a bevezetés és az összefoglalás. Ezt biztos, hogy a bizottság is el fogja olvasni! A bevezetésnek az a célja, hogy a kitűzött feladatot és a motivációkat bemutassa: mit szeretnék elérni és hogyan. (Tehát nem múlt időben kell írni, hanem mintha most kezdenék neki a munkának! Ideális esetben ugyanis ez így megy.  Az összefoglalás pedig azt mutatja be, hogy mit sikerült a bevezetésben leírt célokból elérni, mik a tapasztalatok, mit miért kellett máshogy csinálni, mint a kitűzött feladatban, stb.

A lényeg tehát az, hogy aki a bevezetést és az összefoglalást elolvassa, és belelapoz a köztes részbe, az lássa, hogy mire volt jó az egész munkája. Ez a két rész tehát a legfontosabb a szakdolgozatban!

Egy gyakorlott bíráló vagy államvizsga-bizottsági tag jó eséllyel ennyiből is kiszúrja a nem megfelelő színvonalú szakdolgozatot. Az azonban biztos, hogy ez alapján már kialakít egy előzetes véleményt.