Szakdolgozat típusok

Alapvetően kétféle szakdolgozat választható a Mérnök informatikus szakon.

Megjegyzés: Ahogy az a következőkből is látszani fog, a határ nem mindig egyértelmű a két típus között.

Programfejlesztés jellegű szakdolgozat

Ebben az esetben a szakdolgozat jellemzően egy asztali alkalmazás (pl. egy e-mail kliens vagy egy programozói editor), vagy egy webes alkalmazás (pl. egy speciális webáruház, vagy közösségi portál) elkészítését jelenti.

Figyelem: direkt nem honlapot írtam, az ugyanis kicsit félrevezető szóhasználat lenne. Webalkalmazás alatt azt értem, amikor a honlap mögött komoly alkalmazás, vagyis programozói munka van.

A dolgozatnak nem része, hogy a webfejlesztés, a programozás, programfejlesztés alapfogalmait, alap módszereit bemutassa. A dolgozat arról szól, hogy egy adott feladatot hogyan old meg. A megoldás menetét pedig – a szakma szabályainak megfelelően – dokumentálnia kell. Így tulajdonképpen a szakdolgozat eredménye nem csak az elkészült alkalmazás lesz, hanem a teljes fejlesztési folyamatot bemutató szöveg.

Tipikus hiba szokott lenni pl. amikor egy fejlesztésről szóló szakdolgozat 20-30 oldalt ír a HTML, CSS, PHP, UML stb. témákról. Ez pl. 2000 előtt még friss dolognak számíthatott, de 2008-ban már nem az. Ma pl. az AJAX, Ruby on Rails, stb. frissebb témák esetén van okunk többet írni az elméletről, illetve a hátterül szolgáló témák közül csak az újabbaknál engedjük szabadjára a billentyűzetünket.

Esszé jellegű szakdolgozat

Az esszé jellegű szakdolgozat bizonyos értelemben nehezebb, mint az előző. Itt ugyanis előfordulhat, hogy látszólag minden kész, de az alapos bírálat rámutat, hogy a szakdolgozat nem sok önálló munkát tartalmaz.

Az esszé tehát nem fordítás és nem szövegollózás. Az esszé a szakirodalomban dokumentált kutatási eredmények alapján minőségileg vagy tartalmilag újat kell felmutasson. Jó választás lehet tehát egy olyan téma, amelyik valami - részben vagy teljesen - új kutatási témát ölel fel, vagy egy új tudományos eredmény gyakorlatban való alkalmazását mutatja be. Esetleg egy olyan téma is belefér, ahol (pl. pedagógiai céllal) egy létező eredmény bemutatása valósul meg. Ilyen esetben azonban javasolni szoktam, hogy egy kisebb méretű, demonstrációs célokat szolgáló alkalmazás is készüljön.