Web programozás alapismeretek

Nagy Gusztáv: Web programozás alapismeretek - borító

A tankönyv újabb, folyamatosan bővített verziója elérhető a http://web.progtanulo.hu oldalon.

Nagy Gusztáv: Web programozás alapismeretek
Kiadó: Ad Librum Kft.
Borító terv: Várhegyi Attila
ISBN 978-615-5110-26-9
Budapest, 2011

A könyv megrendelhető a kiadótól, vagy letölthető elektronikus formában.

Bevezetés

Ezzel a könyvvel arra vállalkozok, hogy a Kecskeméti Főiskola GAMF Karán tanuló műszaki informatikus hallgatók kezébe olyan írásos anyagot adjak, amely az előadások és gyakorlatok mellett további segítséget ad a web kliens és szerver oldali nyelvei, alapvetőbb technológiái megismerésére.

A könyv feltételezi az alapvető programozási és hálózati alapismeretek meglétét. Ennek hiányában az anyag elsajátítására több időt kell fordítani.

Ajánló

"A honlapok készítésével nagyon sok könyv és webhely foglalkozik. Magyar nyelven mégis kevés az olyan szakirodalom, amely következetesen, a gyakorlati szempontokat is figyelembe véve mutatja be a kliens- és szerveroldali eszközök lehetőségeit.

A könyv, amelyet az olvasó a kezében tart, a szerző több év óta végzett webfejlesztői és oktatói munkájának eredménye. Nagy Gusztáv könyve végigvezeti az olvasót a webfejlesztés legfontosabb alapismeretein, segítséget nyújt az eredményes munkához szükséges készségek elsajátításában. A szakmai pontosság és a személyes tapasztalatok átadása mellett olyan szakirodalmak sorát javasolja a szerző, amelyek alapján az olvasó betekintést kaphat a honlapkészítés számos érdekes kérdésébe.

A könyv segítségére lesz az informatikai képzések hallgatóinak a webfejlesztés alapjainak elsajátításában, de azoknak is hasznos és élvezetes áttekintést nyújt, akik nem az olvasás során készítik első honlapjaikat."

Dr. Pap-Szigeti Róbert

A könyvkiadásról

A könyv elkészülését négy tanév oktatási tapasztalatai és hat jegyzetként közreadott verzió előzte meg. Az előző verzióhoz képest a kisebb javítások és kiegészítések mellett a HTML 5, a CSS 3 és a PHP 5-ös verzió néhány fontosabb újdonsága is bekerült. Ezek még nem mindig használhatók a munka során, de hamarosan szükségünk lesz az ismeretükre.

A PDF formátumú jegyzeteimet eddig 10-20.000 alkalommal töltötték le, elég sok weboldalon ajánlják, és több egyetemen (pl. ELTE, BME, Óbudai Egyetem, Debreceni Egyetem, Szegedi Egyetem) is használják kötelező vagy ajánlott irodalomként.

A könyv „ára”

  • 3.600 Ft, ha a kiadótól rendeli meg a papír alapú verziót
  • 0 Ft a GAMF nappali vagy levelező tanrendű, a jegyzethez tartozó kurzust felvevő hallgatója
  • 0 Ft annak számára, aki ugyan letölti, de nem találja hasznosnak
  • egy köszönő e-mail a nagy.gusztav@gmail.com címre azok számára, aki ugyan hasznosnak tartja, de fizetni nem tud érte
  • 2.500 Ft annak számára, aki hasznosnak találja és tud is érte fizetni

Ez utóbbi esetben a nagy.gusztav@gmail.com címre küldött e-mailben lehet jelezni a fizetési szándékot a számlázási cím megadásával.

Akik inspiráltak abban, hogy ezt az üzleti modellt alkalmazzam:

  • Jézus Krisztus, akitől (közvetve vagy közvetlen) mindent kaptam,
  • A szabad szoftveres közösség

A műnek erre a változatára a Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! licenc feltételei érvényesek: a művet a felhasználó másolhatja, többszörözheti, továbbadhatja, amennyiben feltünteti a szerző nevét és a mű címét, de kereskedelmi célra nem használhatja fel.

A könyv letölthető szürkeárnyalatos és színes képekkel: